På Train & Rail 2025 kommer man att träffa Twindej. Ett teknikföretag som specialiserar sig på fordonsnära tjänster med systeminstallationer, certifierat underhåll och kompetensutveckling och visionen att bidra till en hållbar branschkultur och kompetensstark järnvägsbransch. Vi har pratat med Malin Holm, VD på Twindej kring deras medverkan på årets mässa.
Vad är Twindej för typ av bolag och vad arbetar ni med?
Vi är ett teknikföretag, även om vi ibland uppfattas som ett bemanningsföretag. Det är något vi vill förändra – vi positionerar oss som en specialist inom fordonsteknik med tre tydliga affärsområden: utbildning, tekniska entreprenader och tjänster kopplade till driftsättning och underhåll.
Inom entreprenader handlar det om uppgraderingar, tekniska installationer av ETCS, wifi eller HVAC som kräver särskild certifiering. I tjänstesegmentet ansvarar vi för testning, garantiåtaganden och löpande underhåll av nya fordonstyper i direkt samarbete med tillverkare. Vi följer fordonen genom hela deras livscykel – från leverans till midlife-uppgraderingar där vi installerar ny utrustning för att förlänga livslängden.
Vi har expertis på över 40 olika fordonstyper och är ofta anlitade för att utbilda kring specifika fordonstillverkares teknik. Kompetensförsörjning är vår offensiv, och genom vår utbildningsverksamhet arbetar vi både med att bygga intern kompetens och att föra över kunskap till branschen.
Hur kommer det sig att ni har valt att delta på Train & Rail 2025
Det är en självklarhet för oss. Vi vill vara med och inspirera, men också inspireras. Som aktör i en bransch med en uttalad kompetensbrist har vi ett ansvar att alliera oss i gemensamma frågor, hitta partnerskap och utmana traditionella arbetssätt. Även om vi arbetar praktiskt med fordon och teknik, är vi samtidigt visionära. Vi tror på att göra skillnad och vill bidra till att fler vågar prova nya vägar. På mässan kommer vi ”ställa ut vår företagskultur” – bjuda på kaffe och inbjuda till samtal – och i vår och Prover´s monter kommer även Swedtrains branschmingel hållas.
Vilken fråga är viktigast ur ert perspektiv för framtidens järnväg och på vilket sätt arbetar ni idag med denna fråga?
Kompetensbristen är en enorm utmaning, särskilt inom fordonsunderhåll. I dagsläget präglas branschen av kortsiktiga lösningar där företag ”köper sig kompetens” vilket driver upp löner och kostnader – men inte kunskapen. Detta skapar en negativ spiral med hög personalrotation och underminerad långsiktig kompetensuppbyggnad. Det tar tid att bygga kompetens. Det måste få göra det.
Vi arbetar med en annan strategi. Genom våga satsa på utbildning, både internt och externt, och genom att attrahera personal från närliggande branscher som flyg och elkraft, skapar vi hållbar branschkompetens. Vår ambition är att inte bara rusta oss själva, utan att vara en del av lösningen för hela branschen.
Vad önskar ni från Branschkollegor och beslutsfattare för att samhället ska kunna möta efterfrågan, ekonomiska ramar och klimatmål för framtidens järnvägstransporter?
Vi behöver en branschkultur som bygger på samverkan och samhällsbyggnad. Problemet är kanske inte bara systemet – utan även kulturen? Jag tror man är ganska överens om vad man vill göra men inte hur? För att möta kraven på branschen måste vi förändra hur vi samarbetar och upphandlar. Det handlar om ansvarstagande, värdeskapande och inte bara ekonomiska vinster. Jag tycker Swedtrain är ett starkt nav som möter både små och stora aktörer men vi tror vi behöver fler initiativ som fokuserar på kultur, inte bara strategi. Vi måste se människan i allt.