Mikael Rahunen

Intervju med Mikael Rahunen, VD på Lucchini Sweden AB

Lucchini Sweden AB är en av årets utställare på Train & Rail. De kommer till mässan från Surahammar och är ett helägt dotterbolag till Italienska Lucchini Group som har sin bas i Lovere i Italen.

Vi har pratat med Mikael Rahunen, VD på Lucchini Sweden AB kring deras medverkan på Train & Rail 2025.

Vad är Lucchini Sweden AB för typ av bolag och vad arbetare ni med?

Vi är ett familjeägt bolag och en global tåghjulstillverkare med nio olika dotterbolag runt om i världen som producerar hjul och axlar lokalt och allt material kommer från smedjan i Italien.

Vi är unika på det sättet att vi har ett eget stålverk, så vi tillverkar vårt egna material i Italien som sen bearbetas lokalt utefter marknadens behov. Vi på Lucchini Sweden är ansvariga för den nordiska marknaden så vi har kunder i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Men utöver själva tåghjulstillverkningen, som vi har hållit på med sedan 1856 i Surahammar, så håller vi också på med tågunderhåll. Så vi gör underhåll på hjulpar, lagerrevisioner, växelrevisioner och sedan 2018 har vi också börjat med boggirevisioner Det senaste i vår produktportfölj är att vi nu också kommer börja med revisioner av traktionsmotorer.

Vi är 100 anställda idag och omsatte 2024 ungefär 290 miljoner kronor. Ungefär 60% av omsättningen är komponenttillverkning, alltså hjul, ringar, axlar och hjulpar, och 40% är kopplat till underhållsaffären.

Hur kommer det sig att ni har valt att delta på Train & Rail 2025

Vi besökte Train & Rail 2023 och då var det ganska många av våra kunder som frågade varför vi inte ställde ut. Som besökare träffade vi jättemånga av våra kunder och tyckte att det är en väldigt nischad och bra mässa för att träffa alla i branschen.

Så vi ser det som en möjlighet att framför allt träffa befintliga kunder och leverantörer. För vi har många leverantörer som också ställer ut.
Vi märkte också att det inte var någon annan hjultillverkare som var med på mässan så det känns nästan som en skyldighet att ställa ut som Nordens enda hjultillverkare.

Sen att mässan ligger i Stockholm gör också att det blir väldigt lätt att ta sig dit.

Vad är er målsättning med Train & Rail?

Att på ett effektivt sätt träffa leverantörer och kunder, nya och befintliga. Sen har vi också som målsättning att presentera en del av personalen under mässan. Så det kommer inte bara vara vi som jobbar med kunderna i vanliga fall som är där, utan vi kommer ta dit personal som jobbar med tillverkningen och underhåll för att svara på frågor från kunderna.

Framför allt är det ett sätt att synas sen har vi som en målsättning att göra en presentation, förhoppningsvis tillsammans med Chalmers, om hjulskador och hjulmaterial.

Det är många som är på mässan som har med hjul att göra men som inte är tillverkare. Så här har vi en möjlighet att hantera lite nyheter kring material och kring hjulskador och hur man ska tänka kring det.

Vilken fråga är viktigast ur ert perspektiv för framtidens järnväg och på vilket sätt arbetar ni idag med denna fråga?

Just nu är vi i en ganska kraftig tillväxtfas där vi har gått från 75 anställda till 100 anställda på två år så naturligtvis är rekrytering och att hitta kompetent personal som vill jobba inom tågindustrin viktiga frågor.

Vi tar dels in praktikanter till vår verkstad som vi provar och samarbetar med olika typer av utbildningar för att få fram personal. Vi sitter också med i olika nätverk och diskuterar just utbildningsfrågor och rekrytering till tågindustrin regionalt där det finns ett antal företag som samlas i Västerås för att diskutera kompetensutveckling och rekrytering till tågbranschen.

Det är ju allmänt känt med exempelvis bristen på lokförare som påverkar våra kunder och indirekt påverkar det oss också. Så det är viktigt att få unga personer att se positivt på en framtid inom järnvägen för det finns jobb där.

Vad önskar ni från Branschkollegor och beslutsfattare för att samhället ska kunna möta efterfrågan, ekonomiska ramar och klimatmål för framtidens järnvägstransporter?

Det är väl sånt som påverkar branschen överlag. Det känns som att man behöver investera i infrastruktur och investera i nya tåg. Det kommer att hjälpa till att nå klimatmål och skapa ekonomiska ramar.

Vi har till exempel under 2024 sett ganska många upphandlingar som inte blivit bra till slut, där olika operatörer kliver ur avtal och man skapar nödavtal på grund av att de ekonomiska förutsättningarna inte funnits där.

Så på något vis hoppas man på att branschen ska bli lite mer stabil och att det ska finnas ekonomiska förutsättningar för att vara tågoperatör så att vi kan ha långa samarbeten med kunder som har en bra affär.

Det är väl någonting som kanske inte påverkar oss utan vi upplever mer att de ekonomiska ramarna i upphandlingarna när det gäller tågoperatörerna inte alltid är helt optimalt utformade.
När man gör en upphandling så ska man nog inte bara titta på priset för det kostar att driva tåg.