Patrik Nilsson

Intervju med Patrik Nilsson, Managing Director, Eiffage Infra-Nordic

På Train & Rail kommer du att kunna träffa Eiffage Infra- Nordic som ställer ut på mässan för andra gången. Under Train & Rail 2025 hoppas man att kunna öka sin exponering och även tillsammans med resten av branschen diskutera nya och effektivare tillvägagångssätt för infrastrukturens utveckling.

Vi har fått möjligheten att prata med Managing Director Patrik Nilsson om Eiffage Infra-Nordics förväntningar på Train & Rail 2025.

Vad är Eiffage Infra-Nordic för typ av bolag och vad arbetar ni med?

Eiffage Infra – Nordic har sina ägare i Tyskland i Eiffage Infra – BAU som i sin tur har sin ägare i Paris i Eiffage SA.

Vi är en aktör som jobbar inom bland annat infra, energi och PPP-lösningar runt om i världen men mestadels i Europa. Jag skulle vilja påstå att vi är en betydande aktör inom våra områden med drygt 80 000 anställda inom koncernen.

Det vi gör i Eiffage Infra Nordic är att vi agerar som entreprenörer inom infrastrukturbyggnation. Detta inkluderar järnväg, broar, tunnlar, samt projekt i marin miljö. Där befinner vi oss och utför uppdrag åt våra kunder.

Hur kommer det sig att ni har valt att delta på Train & Rail 2025

Vi identifierade förra gången Train & Rail som ett lämpligt tillfälle för oss att exponera vårt varumärke och oss som organisation samt för folk att lära känna oss och får kännedom av företaget. Vi är ingen stor aktör i just Sverige på något vis men vi ville hitta rätt plattform att nå ut och träffa potentiella medarbetare, nya partners och även nya kunder. Och då tycker vi att Train & Rail passar oss i det syftet att göra företaget mer känt och skapa relationer.

Vad är er målsättning med Train & Rail?

Det är just att hitta nya partners, nya medarbetare och skapa nya relationer. Även att förädla de relationer vi redan har med människor i branschen som man inte alltid hinner träffa. Vi har ju ett ganska långt land och de flesta aktörerna är ute på resande fot under större del av året så detta är ett bra tillfälle att träffa ganska många på kort tid.

Vilken fråga är viktigast ur ert perspektiv för framtidens järnväg och på vilket sätt arbetar ni idag med denna fråga?

För oss är det viktigt att man får ut ett större värde för pengarna. Det handlar mycket om att hitta det vi kan tillföra som kan tillföra mervärde. Att hitta smarta, effektiva och optimerade lösningar i de sektorer som vi är verksamma i. Även kostnadseffektiva lösningar och med det menar vi inte nödvändigtvis de billigaste för det har aldrig varit vår ambition, utan vi vill jobba med effektivitetshöjande åtgärder.

Det vi ser som en väldigt viktig fråga, framför allt då tillgängligheten till de anläggningar som vi bygger är begränsad, är att effektivisera och utveckla metoder

Vad önskar ni från Branschkollegor och beslutsfattare för att samhället ska kunna möta efterfrågan, ekonomiska ramar och klimatmål för framtidens järnvägstransporter?

Där krävs det ett ägandeskap från framför allt beslutsfattare och de som sitter på mandatet och de som sitter på möjligheten att skapa affärer och att genomföra projekt och uppdrag som är samhällsnyttiga.

Där tycker jag mig se en stor möjlighet till förbättring!

Vi har för långa och komplicerade processer i dagsläget som drar ut på tiden. Det är nog inte intentionen från början men det är väldigt svårt att komma i mål med saker.

Tittar man på snittiden för ett infrastrukturprojekt i Sverige idag så tror jag det överstiger ett decennium och det är för mig svårt att förstå att det ska behöva ta den tiden. Speciellt när det första man gör innan projektet ens initieras är att bestämma budgetramar och sluttid. Och det är svårt för de som budgeterar att korrekt uppskatta kostnaderna.

Jag önskar att vi ges större möjlighet att medverka till effektivare och säkrare slutförande av projekt.
Genomförandefasen är en byggsten i den där långa processen och just den byggstenen är trots allt den som omsätter mest pengar. Då kan det vara lämpligt att vi ges möjlighet att påverka de förutsättningar som bestäms, vara med och diskutera, och om möjligt hitta bättre och effektivare lösningar, innan vi normalt kommer till platsen och då får leva med de förutsättningar som någon i ett tidigare skede har beslutat. Det skulle jag vilja.