Per Leander

Intervju med Per Leander, CTO på Transrail

En av årets utställare på Train & Rail är Transrail. De jobbar med IT-system kopplat till tåg och järnvägsbranschen och har som huvudsakligt syfte att förbättra kommunikationen mellan tågen och trafikledningen för att på så sätt skapa ett bättre flöde i trafiken med högre trafikkapacitet och besparingar som resultat.

Vi har pratat med Per Leander, CTO på Transrail Sweden, kring deras deltagande på årets Train & Rail.

Vad är Transrail för typ av bolag och vad arbetare ni med?

Vi har en bakgrund gällande konsulting inom järnväg och startade 1995 så det är några år sedan. Vi hade då även IT som en del av verksamheten. 2016 beslutade vi oss för att i stort sett lägga ner konsultverksamheten och satsa på ett egenutvecklat IT-system som vi kallar för CATO och som handlar om trafikstyrning och hur man kör tåg.

CATO står för Computer Aided Train Operation och handlar alltså om digitalisering av järnvägstrafik.

Vi kom fram till att av alla frågorna, från skruv till politik, vilka vi har jobbat med under åren så var trafikstyrningen och själva tågkörningen en av de absolut viktigaste för ett effektivt och bättre utnyttjande av järnvägen. 

Trafikstyrningen som vi har i Sverige, och har haft i många år, är gammalmodig och primitiv vilket gör att vi inte utnyttjar vår infrastuktur effektivt.

På detta område finns det väldigt mycket lågt hängande frukt genom en digitalisering. Det gjorde att vi gav oss in på området -C-DAS, Connected Driver Advisory. CATO, som vi utvecklat i samarbete med Trafikverket och LKAB, är faktiskt det första sådana systemet i världen. Här kopplar man ihop trafikledningen mot tågen så att förarna hela tiden får aktuell information om hur de bör köra för att matcha den aktuella trafikplanen. Detta möjliggör att man kan reagera på ett bra sätt vid eventuella störningar och inte förvärra läget.

Hur kommer det sig att ni har valt att delta på Train & Rail 2025

Vi har varit på väldigt mycket konferenser och mässor under åren, både i Sverige och utomlands. Vi var bland annat med som besökare på Train & Rail 2023 där vi var aktiva med att diskutera med utställare och personer på plats.

Nu kände vi att det helt enkelt var dags att medverka som utställare.

Vad är er målsättning med Train & Rail?

Det är helt enkelt för att sprida insikt om betydelsen och värdet av det vi håller på med.

Det är väldigt mycket fokus på underhåll av järnväg och att bygga ny järnväg. Och det är väl bra, men långsiktigt och dyrt. Men att göra något åt det här med själva tågtrafiken är i det allmänna lobbybruset väldigt trögt att få till, trots att det är både snabbt och billigt.

Sen vill vi naturligtvis locka nya kunder till vår teknik. Så det blir såklart väldigt mycket inbjudningar i anslutning till ett sådant här upplägg från vår sida.

Vilken fråga är viktigast ur ert perspektiv för framtidens järnväg och på vilket sätt arbetar ni idag med denna fråga?

Som jag var inne på lite så är det två saker som vi anser vara de absolut största. Det är dels den mycket strategiska frågan om trafikupplägget, Schweiziska konceptet Bahn 2000 för hela resan tillämpat i Sverige, dels detta med trafikstyrning och tågtrafiken. 

Konkret för oss är det ju mest CATO- systemet som vi håller på med för stötta järnvägsföretag och trafikköpare med. Det är ett sett att få fler tåg på befintlig bana, minska energiförbrukning, öka punktligheten, minska kostnader och en hel rad ytterligare nyttor.

Vad önskar ni från Branschkollegor och beslutsfattare för att samhället ska kunna möta efterfrågan, ekonomiska ramar och klimatmål för framtidens järnvägstransporter?

Det är så klart att man satsar på ett svenskt Bahn 2000.

Och jag skulle vilja säga att man också från politiskt håll ger direktiv till Trafikverket att utveckla en digitalisering av trafikledningen som gör att den här typen av stödssystem för trafik och tågkörning kan komma till användning och att man får det att lira ihop.

Bägge dessa områden har enorm potential.