Stefan Eklöf

Intervju med Stefan Eklöf, Marknadsföring och Kommunikation, STHK

STHK startade i Stockholm som ett konsultbolag med fokus på järnväg främst inom signal. Med tiden har de utökat sitt verksamhetsområde till järnvägsfordon, IT-system kopplade till kollektivtrafik samt infrastruktur, och finns numera på flera orter runt om i Sverige.

På Train & Rail 2025 kommer STHK att vara med som utställare för andra gången och vi har pratat med Stefan Eklöf som jobbar med kommunikation på STHK om deras medverkan.

Vad är STHK för typ av bolag och vad arbetare ni med?

Vi är ett konsultföretag som började i järnvägssignalbranschen och har jobbat mycket med signalsystem för järnvägen där vi har erbjudit olika typer av experter inom kompetenser som behövs för signalsystem. Från testspecialister och experter på de europeiska standarderna till säkerhetskunniga personer och projektledare.

Med tiden har vi utökat vårt scope och har sedan många år även jobbat med järnvägsfordon, inte bara på signalsidan utan även med underhåll och underhållsplanering där vi har ledande roller, samt upphandling av fordonsflottor och livstidsförlängning av fordon.

Vi jobbar även med IT-system kopplade till kollektivtrafik och den digitalisering som pågår inom exempelvis reseplanering, både med de system som trafikoperatörerna använder och de som används av resenärerna.

Vi är även inblandade i bredare infrastrukturprojekt som bland annat handlar om att bygga järnväg men även väg och byggnader, där vi jobbar med kanalisation, telecom, säkerhet byggledning och byggplatsuppföljare för att nämna något.

Vi startade i Stockholm men har genom åren utökat vår verksamhet till Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik, Luleå, Stenungsund och Västerås.

Sedan ett par år har vi en finsk partner och ägare som heter Welado och tillsammans med dem täcker vi in ännu fler verksamhetsområden med ett flertal kontor i Finland.

Hur kommer det sig att ni har valt att delta på Train & Rail 2025

Vi var med på Train & Rail 2023 tillsammans med Welado och var väldigt nöjda med det arrangemanget. De flesta av våra intressenter och många i vår bransch var där. Det finns en stor fördel med en mässa i Stockholm då tillgängligheten bidrar till ett större internationellt engagemang, vilket var tydligt.

Vi träffade mycket intressanta företag och människor och kände oss väldigt nöjda med resultatet så detta ville vi göra igen helt enkelt.

Vad är er målsättning med Train & Rail?

Det är att träffa befintliga och nya kunder samt personer som vi kan samarbeta med, både som samarbetspartners men även potentiella anställningar. Sen vill vi naturligtvis nätverka med branschen, höra vad som sker och få information om vad som händer i de olika företagen och projekten.
Bara att gå omkring på mässan ger ju också mycket inspiration och en bra känsla över vilka områden man väljer att lyfta fram och vad som satsas på, vilket gör att man får en känsla för de aktuella trenderna i branschen.

Vilken fråga är viktigast ur ert perspektiv för framtidens järnväg och på vilket sätt arbetar ni idag med denna fråga?

Svensk järnväg står ju inför mycket utmaningar med ERTMS-utrullning och underhållsskuld för att nämna de kanske två största frågorna, och för att behålla sin konkurrenskraft behöver man forma, samarbeta, förenkla och snabba på projekten. Inte dra ut på processer i onödan utan få upp effektiviteten så att det blir en ny järnväg.

Det är naturligtvis en komplex fråga men vårt bidrag är att vi har våra konsulter ute i viktiga projekt ute i järnvägssverige där vi bidrar med kunskap och erfarenhet och försöker just förenkla och få saker att hända i de projekten.

För att ge ett exempel jobbar vi bland annat med flera utrustningsprojekt av ERTMS-system på fordon där vi försöker effektivisera och förenkla godkännandeprocessen kring de europeiska standarderna som vi behöver följa för att göra implementationen så snabb och kostnadseffektiv som möjligt för våra kunder.

Vi vill vara är en katalysator som förenklar, snabbar på och effektiviserar det som behöver göras teknikmässigt i järnvägsbranschen.

Vad önskar ni från Branschkollegor och beslutsfattare för att samhället ska kunna möta efterfrågan, ekonomiska ramar och klimatmål för framtidens järnvägstransporter?

Från politiskt och myndighetshåll så är det en långsiktighet och tydlighet i kravställningen samt att tillföra tillräckliga ekonomiska medel.

I detta ingår även att man står fast vid de val som man har gjort så att inte förutsättningarna ändras hela tiden.

Detta gäller både på riksnivå och på regional nivå eftersom vi jobbar mycket med kollektivtrafik som de olika regionerna ansvarar för.

I allmänhet så behöver även vi i branschen se till att jobba tillsammans för att järnvägen ska bli så effektiv och bra som möjligt. Att vi ser järnvägsbranschen som ett gemensamt projekt för oss som verkar i den, snarare än att vi är konkurrenter till varandra tror jag är viktigt.